tiistai 14. helmikuuta 2012

Field trip

Viime lauantaina lähdettiin field tripille, joka on osa meille vaihtareille suunnattua ja räätälöityä maantiedon kurssia. Kurssiin kuuluu muutama tapaaminen, pari palautettavaa juttua sekä sitten kaksi field tripiä, joista ensimmäinen kohdistui Dublinin ympäristöön, seuraava on sitten maaliskuussa ja silloin tutkitaan enemmän Dublinin lähiöitä.


Lähtö tapahtui klo 8.30, kertaakaan ei oo vielä täälläoloaikana tarvinnu herätä niin aikasin eli aika tiukkaa teki. Matkaan kuitenkin päästiin ja kaikki bussimatkat kulukin sitten oikeestaan torkkuessa. Ekaan kohteeseen matkaa oli hieman reilu puol tuntia, eli kauas ei todellakaan tarvii matkustaa nähdäkseen aivan uskomattoman upeita juttuja.

Eka kohde oli Monasterboice, joka siis on entinen luostari ja ymmärtääkseni yli 1000 vuotta vanha. Nyt paikalla on kellotorni ja hautausmaa, paikka ei mikään erityisen suuri ole, mutta todella kaunis, eikä paikalle juurikaan turisteja eksy.






Toinen kohde oli Battle of the Boyne-museo. Boynen taistelu on merkittävin tapahtuma Irlannin historiassa, ja sijottuu1400-luvun lopulle. Vastakkain olivat katolinen kirkko johtajanaan kuningas James III sekä protestanttinen kirkko johdossaan kuningas William II. Museossa ei saanu ottaa kuvia sisällä (otin silti), joten kuvasaalis ei mikään valtaisa oo, mutta asiana koko taistelu oli ihan mielenkiintoinen, sillä se on vaikuttanut Irlantiin valtavasti.






Kolmantena suunnattiin tutustumaan Brú na Boínneen, joka siis käsittääkseni jonkinlainen hautarakennelma, jolla on samaan aikaan kymmeniä erilaisia merkityksiä, ja paikka jossa me käytiin on samalla vanhin löydetty ihmisten rakentama... no, rakennelma, muistaakseni noin 8000 vuotta vanha. Tosin tätäkin on luonnollisesti jouduttu paikkailemaan, ja ulkopuoli on itse asiassa rakennettu lähes kokonaan uudestaan sen romahdettua jossain vaiheessa. Paikalle oli erillinen bussikyyditys, jota ennen tutustuttiin museoon.





Rakennelma on ulkoa aivan valtava, mutta sisäpuolen hautakammio on yllättävänkin pieni. Haudat on rakennettu niin, että auringonnousu valaisee sisäpuolen vain talvipäivän seisauksen aikaan, eli noin kuutena päivänä vuodessa. Tätä tapahtumaa todistamaan pääsee voittamalla mahdollisuuden siihen arvonnassa, eikä se silloinkaan ole varmaa, koska Irlannissa yllättäen on aika paljon pilvisiä päiviä.





Välissä käytiin lounastamassa, ruoka oli varsinkin niin nälkäisenä aivan jumalaista. Ateriaanhan kuului irlantilaiseen tapaan perunaa kolmella eri tavalla valmistettuna (muussi, paistettu ja ranskalaiset), ja muuten sai valita syökö lihaa, kanaa vai kalaa. Jälkiruoaksi vedettiin ristiin toistemme sitruunajuustokakkua, omenapiirakkaa ja marjasuklaakakkua.

Ruokailun jälkeen oli tarkoitus tehdä ihan vaan pikainen pysähdys Bective Abbeyssa, joka kuitenkin osottautu ihan meiän suosikkipaikaks. Sisäinen lapsi pääsi valloilleen ensin kun nähtiin Abbeyn vieressä laiduntavat hevoset, jotka tuli tervehtimään meitä, ja uudestaan kun päästiin vihdoin raunioille asti ja kiipeilemän pitkin muureja.





Viimeinen kohde oli Trim Castle, joka on ehkä tunnetuin siitä että noissa ympäristöissä on kuvattu Braveheart. Jota en tietenkään oo nähny, mutta oli linna ihan suhteellisen vaikuttava ilman leffan näkemistäkin. Tarkoitus oli mennä tutustumaan myös sisäpuoleen, mutta niiden hevosten ja niiden silittelyn takia missattiin meille varattu kierros. Ohjaaja ei ollu kovin onnellinen, mutta onneks me oltiin. Musta on paljon kivempi kierrellä ja tutkia ite paikkoja ja ottaa kuvia, kuin yrittää käyttäytyä ja kuunnella jotain suhteellisen puuduttavaa oppaan selostusta.




Kaiken kaikkiaan reissu oli kuitenkin ihan huippu, pääs vihdoin näkemään Irlantia myös kaupungin keskustan ulkopuolelle. Maaseutu on ihan uskomattoman kaunista, en malta oottaa muita reissuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti