maanantai 9. huhtikuuta 2012

What we've done, maaliskuu pt. 2

Jatketaan sitten vielä maaliskuun tapahtumilla, ei hätää ei nää heti oo loppumassa, kolmas osa on vielä tuloillaan. Blogger on vaan kiukutellu eikä oo suostunu tallentamaan tekstejä. Etenen myös kivan kronologisesti, kaikki allaoleva sijoittuu aikaan ennen St. Patrick's Dayta.

Bray

Pari viikkoa sitten lähettiin käymään Brayssa, joka on samanlainen pieni kylä kuin Howth, mutta sijaitsee Dublinin eteläpuolella. Tykkäsin enemmän Howthista, sillä se oli vähän isompi ja ainakin kun mentiin sunnuntaina niin nähtävääkin oli enemmän.



Tämän filosofian mukaan eletään.

Olis niin pitäny ostaa tää muki, nyt kevyesti harmittaa.


Päivän tarkotuksena oli kävellä cliff walk Braysta Greystonesiin. Eksyttiin kevyesti kun yritettiin löytää reitin alkukohtaa ja käveltiin ittemme uuvuksiin jo pelkästään Brayssa. Tässä vaiheessa saatiin kuulla että meiän pitäs suunnata rantaa kohti (jossa jo aluks oltiin), matkaa ei siis ollu kovin paljon.




Kyllähän tuota merta ihan mielellään kattelee, etenkin kun veden läheisyyttä on oikeesti ikävä. Voisin ottaa vielä kevään tavotteeks uida meressä, oon niin säälittävä etten oo koskaan sitä tehny.



Löytyhän se reitin alku sitten lopulta ja päästiin matkaan. Matkaa ei ollu kun noin 7 km mutta alun hortoilu lisäsi tähän vielä muutaman kilometrin. Maisemat oli nättejä mutta ei enää tehny vaikutusta enää ihan samalla tavalla kun Howthin vastaavat, lisäks polkukin oli paljon kivikkoisempi joten kävelemiseensä sai ihan tosissaan keskittyä.


Kiipeiltiin raunioilla




Jos siis joskus joku joutuu valitsemaan että minne menee niin suosittelen ehdottomasti Howthia jonain auinkoisena sunnuntaina. Greystonesissa ei enää ees ehitty pahemmin pyöriä koska oltiin väsyneitä ja junia lähti vaan kerran tunnissa, joten paikan näkeminen rajottu vaan asemalle juoksemiseen.


Hurling ja Gaelic Football

Päästiin toteuttamaan haaveitamme viikkoa ennen St. Patrick's Dayta ja suunnattiin Croke Parkiin kattomaan Hurlingia ja Gaelic footballia. Yhellä lipulla pääs kattomaan molemmat pelit eikä maksanu kun 13 euroa. Croke Park sinällään oli jo kokemus, se on Euroopan 5. suurin stadion ja mahduttaa sisäänsä yli 80 000 katsojaa. Dublinista löytyy toinenki isompi stadion, Aviva, jolla pelataan Six Nations Leaguen rugby-pelit, ja voin kertoa että se jos mikä on ihan sairaan hienon näkönen. 

Paige iloitsi saatuaan toisen käden <3

We were so excited!



Sponsori Vodafone jakeli ulkona lippuja ja pahvikäsiä, luonnollisesti oltiin hyvin fiiliksissä näistäkin.



Áth Cliathin eli Dublinin joukkue ennen hurling-pelin alkua. Vastassa oli Corcaigh eli Cork, jostain syystä joukkueiden nimet on iiriksi. Ikävä kyllä Dublin hävis, vaikkakin muistaakseni aika niukasti.




Säännöt näissä kahessa pelissä on muuten aika samanlaiset mutta Hurlingissa pelataan puisella hurleylla (joka siis on se maila) ja sliotarilla eli pienellä nahkasella pallolla, joka osuessaan saa aikaseks hyvin pahaa jälkeä, gaelic footballissa pelivälineenä taas on lentopalloa muistuttava jalkapallo. Kummassakin lajissa kentällä on joukkueesta 15 pelaajaa kerrallaan, ja pisteitä tehdään lyömällä/potkasemalla peliväline H:n muotoiseen maaliin. Jos pallo ylittää riman, saa joukkue yhden pisteen, jos taas onnistuu saamaan pallon riman alla olevaan maaliin ansaitsee kolme pistettä. Pisteet merkitään varsin epäselkeesti, molempien joukkueiden perässä lukee numeroyhdistelmä joka voi olla esim. 3-5 (14). Ensimmäinen numero tarkottaa varsinaisia maaleja eli riman alle lauottuja palloja, näistä siis kaikista kolme pistettä. Jälkimmäinen luku taas ilmaisee riman yli lauotut yksittäiset pisteet, ja suluissa sitten on kokonaispistemäärä.

Hurlingissa palloa saa kuljettaa pompottelemalla sitä mailan päällä, jos pallo on kädessä saa liikkua kolme askelta. Gaelic footballissa palloa saa myös kuljettaa käsissä kolme askelta, jonka jälkeen se pitää pompauttaa maahan, ja matka jatkuu taas. Palloa ei kummassakaan saa poimia suoraan maasta käsiinsä, vaan poimia se mailalla tai potkaista jalalla syliinsä. Palloa saa ei saa heittää kummassakaan lajissa eteenpäin, mutta sen sijana on sallittua lyödä, potkia, ihan mitä vaan suunnilleen keksii.



Keskityin kuvaamaan olennaista ennen Gaelic football-pelin alkua.

Hurling oli aivan jäätävä laji. Sen väitetään olevan nopeatemposin kenttälaji, enkä yhtään epäile tätä. Pallon saa kulkemaan 130km/h vauhdilla. Suhteellisen haastava peli myös seurata livenä, mutta äärimmäisen viihdyttävä kuitenkin. Gaelic fotball taas on jotain ihan käsittämätöntä, yhdistelmä jalkapalloa, koripalloa, rugbya ja lentopalloa.





Ehdottomasti voisin mennä kuitenkin kattomaan pelejä uudelleenkin, oli se sen verran siistiä! Tosin myös rugbya haluun päästä todistamaan vielä livenä.


Kotimatkalla nähtiin ratsugardoja.

Field Trip part 2


Field trip-kurssiin kuului lähiympäristöjen lisäksi tutustuminen myös Dublinin historiaan. Olis ollu ehkä semisti hyödyllisempää jos tää osuus kurssista olis järjestetty vähän aikasemmin kun vasta siinä vaiheessa kun ollaan oltu kaupungissa kaks kuukautta ja kaikki paikat oli nähty jo entuudestaan. Ihan jees oli tosin tääkin osuus, vaikkakin jäätyminen oli lähellä. Erityisesti tykkäsin lopusta, kun päästiin tutustumaan georgialaisaikakauden taloon. Selvis mm. se miks ikkunat on erikokosia ja osaa muurattu umpeen, 1700-luvulla kun sai maksaa veroja siitä miten paljon asuntoon pääsi päivänvaloa.


O'Connell Street on täynnä tärkeiden ihmisten patsaita.

Obaman Barack piti joskus puhetta Bank of Irelandin päärakennuksen edessä.

Paljon on kukkivia puita! Tämä magnolia löytyy Trinity Collegen pihalta.

Kuten myös tämä pallo!
Palaillaan taas nyt kun sain vihdoin taas tän toimimaan, ilmeisesti mulla on kuvatila vähissä ja siks homma kusee. Jaksoin kuitenkin nähä vaivaa ja pienentää kaikki kuvat, huhhei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti